Προηγμένη λαπαροσκοπική χειρουργική

Λαπαροσκοπική χειρουργική

laparoskopiki xeirourgiki epemvatiki epembasiΗ Λαπαροσκοπική Χειρουργική αποτελεί σύγχρονη και ελάχιστα επεμβατική χειρουργική τεχνική. Αποτελεί μία από τις σημαντικότερες εξελίξεις (από αρκετούς θεωρείται η σημαντικότερη) της Γενικής Χειρουργικής κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα. Αναπτύχθηκε κυρίως τη δεκαετία του 1990 με την χρήση των οπτικών ινών και της τεχνολογίας βίντεο. Πρωτοπόρος το1987 ήταν ο Philippe Mouret που έκανε την πρώτη λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή. Από τότε όμως, η ενδοσκοπική αυτή τεχνική έχει οδηγήσει σε επανάσταση στην πρακτική εφαρμογή της χειρουργικής, όπως παλαιότερα είχαν κάνει η εισαγωγή της γενικής αναισθησίας και των αντιβιoτικών. Η επέμβαση διενεργείται μέσα από μικρές τομές με τη μεγαλύτερη συνήθως να είναι εκείνη από την οποία εισέρχεται η κάμερα, όπως φαίνεται στη φωτογραφία.

 
Μετεκπαιδευτικά σεμινάρια του Χειρουργού σε Λαπαροσκοπικές Τεχνικές                                                                                                                       

 • Βασική λαπαροσκοπική χειρουργική
 • Προηγμένη λαπαροσκοπική χειρουργική
 • Λαπαροσκοπική χειρουργική κηλών
 • Λαπαροσκοπική χειρουργική παχέος εντέρου
 • Λαπαροσκοπική χειρουργική ήπατος

 

Σημερινές εφαρμογές Λαπαροσκοπικής Χειρουργικής

Οι σημερινές εφαρμογές της λαπαροσκοπικής χειρουργικής με την συνεχόμενη εκπαίδευση, τεχνολογική ανάπτυξη και απόκτηση σημαντικής πλέον εμπειρίας, έχουν επεκταθεί σε ένα πλούτο επεμβάσεων άνω και κάτω κοιλίας περιλαμβάνοντας απλές και εξειδικευμένες επεμβάσεις όπως:

 • Λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή με διερεύνηση του χοληδόχου πόρου σε συνδυασμό με διεγχειρητική χολαγγειογραφία, διεγχειρητική χοληδοχοσκόπηση και διεγχειρητική υπερηχοτομογραφία προς αντιμετώπιση περιπτώσεων χοληδοχολιθίασης και χολοκυστίτιδος.
 • Λαπαροσκοπική αντιμετώπιση κήλης, η οποία κατέχει πλέον τη θέση της στο πάνθεον των επεμβάσεων επιδιόρθωσης της κήλης. Η εδραίωση της τεχνικής TEP (Ολική εξωπεριτοναϊκή επιδιόρθωση), η οποία εφαρμόζεται πλέον διεθνώς με μεγάλη επιτυχία, ελάχιστες επιπλοκές και χαμηλό ποσοστό υποτροπών (<2%).
 • Λαπαροσκοπική σκωληκοειδεκτομή, η οποία αποτελεί καταξιωμένη μέθοδο αντιμετώπισης της οξείας σκωληκοειδίτιδος αφ’ ενός και της διαφοροδιάγνωσης της παθολογίας χρονίζοντος πυελικού άλγους σε γυναίκες. Στις περιπτώσεις αυτές η λαπαροσκόπηση μπορεί να αποκαλύψει ή και να επιλύσει χειρουργικά προβλήματα όπως: πυελική φλεγμονή, σαλπιγγίτιδα, καλοήθης πάθηση ωοθηκών (κύστη, συστροφή), εξωμήτριος κύηση, πυελικές συμφύσεις κλπ.
 • Λαπαροσκοπική χειρουργική ήπατος: περιλαμβάνει εκτός από την εδραιωμένη πλέον βιοψία, την εκτομή καλοήθων όγκων, κύστεων και εχινοκόκκου κύστεως και την άτυπη ηπατεκτομή.
 • Λαπαροσκοπική κολεκτομή, η οποία συνήθως εκτελείται ως υποβοηθούμενη, εκτελείται σήμερα από εξειδικευμένη ομάδα χειρουργών. Η λαπαροσκοπική μέθοδος έχει θέση σήμερα στις καλοήθεις, αλλά και στις κακοήθεις πάθησεις του παχέος εντέρου.
 • Λαπαροσκόπηση για σταδιοποίηση και παρηγορητική αντιμετώπιση νεοπλασιών του γαστρεντερικού συστήματος. Η ανωτέρω εφαρμογή αποτελεί μεγάλη προσφορά της μεθόδου σε ασθενείς με καρκίνο όσον αφορά το ελάχιστα επεμβατικό μέρος, διότι μπορεί να προσφέρει διάγνωση, λήψη βιοψιών - καλλιεργειών υπό άμεση όραση αφ’ ενός, αλλά και εφαρμογή παρηγορητικών επεμβάσεων (bypass συνήθως) με εξειδικευμένες τεχνικές όπως αναστομώσεις χοληφόρων - εντέρου, στομάχου - εντέρου, εντεροεντερικές, ειλεοστομία, νηστιδοστομία, κολοστομία αφ’ετέρου.
 • Λαπαροσκοπική αντιμετώπιση γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης (ΓΟΠ) και διαφραγματοκήλης με την διενέργεια θολοπλαστικών επεμβάσεων όπως Nissen, Nissen-Rosseti, Toupet κλπ. Απαραίτητος ο καλός προεγχειρητικός λειτουργικός έλεγχος του οισοφάγου (μανομετρία pHμετρία).

      Ενδείξεις για λαπαροσκοπική αντιπαλινδρομική επέμβαση είναι:

 1. Συνεχιζόμενα συμπτώματα παλινδρόμησης ή επιπλοκές της φαρμακευτικής θεραπείας
 2. Μη συνεργαζόμενοι ασθενείς (συχνά λόγω του κόστους φαρμάκων)
 3. Νέοι σε ηλικία ασθενείς που επιθυμούν χειρουργική αποκατάσταση αντί διά βίου φαρμακευτική/διαιτητική θεραπεία.
 4. Ασθενείς με επιπλοκές της ΓΟΠ όπως οισοφάγο Barret, στένωση, εισρόφηση, συνεχιζόμενη οισοφαγίτιδα.

 • Λαπαροσκοπική (ή και θωρακοσκοπική) αντιμετώπιση της αχαλασίας του οισοφάγου με πλεονεκτούσα τη λαπαροσκοπική εφαρμογή καρδιομυοτομής κατά Heller. Η τεχνική αυτή έχει αποδειχθεί ασφαλής, αποτελεσματική και με ελάχιστα μετεγχειρητικά προβλήματα.
 • Λαπαροσκοπικές επεμβάσεις για αντιμετώπιση της κακοήθους παχυσαρκίας. Ήδη είναι καθιερωμένες οι λαπαροσκοπικές τεχνικές τοποθέτησης γαστρικού ρυθμιζόμενου δακτυλίου (lapband), κάθετης διαμερισματοποίησης κατά Mason και γαστρικής παράκαμψης. Επίσης μία δημοφιλής τεχνική είναι το "γαστρικό μανίκι" (sleeve gastrectomy). Πρόκειται για μια σύγχρονη, ασφαλή και αποτελεσματική τεχνική χειρουργικής παχυσαρκίας, κατά την οποία αφαιρείται λαπαροσκοπικά το μεγαλύτερο μέρος του στομάχου. Το εναπομείναν τμήμα θυμίζει στενόμακρο σωλήνα. 
 • Λαπαροσκοπική σπληνεκτομή σε επιλεγμένους ασθενείς και από εξειδικευμένη ομάδα.
 • Λαπαροσκοπική αντιμετώπιση γαστροδωδεκαδακτυλικού έλκους. Ανάπτυξη εξειδικευμένων επεμβάσεων και εφαρμογή αυτών λαπαροσκοπικά όπως η υπερεκλεκτική βαγοτομή, η επέμβαση Taylor (οπισθία στελεχιαία και προσθία ορομυοτομή) κλπ, με πολύ καλά αποτελέσματα στην μείωση της γαστρικής οξύτητας και επούλωσης του χρονίου έλκους.
 • Λαπαροσκοπική επινεφριδιεκτομή: αποτελεί πλέον καταξιωμένη και ασφαλή μέθοδο αντιμετώπισης ενός μεγάλου φάσματος ενδοκρινολογικών παθήσεων και επαρκώς αφαιρεί τον επινεφριδιακό ιστό σε όλες τις παθολογίες συμπεριλαμβανομένου του υποφυσιογενούς συνδρόμου Cushing.
 • Λαπαροσκοπική χειρουργική παγκρέατος. Η θέση της λαπαροσκοπικής χειρουργικής στην παγκρεατοδωδεκαδακτυλεκτομή παραμένει αμφιλεγόμενη, πρώιμη και εν εξελίξει, ενώ ενδείκνυται στην αντιμετώπιση των καλοήθων παθήσεων του παγκρέατος. Επίσης η διαγνωστική λαπαροσκόπηση προηγείται της λαπαροτομίας για έλεγχο μεταστάσεων.
 • Λαπαροσκοπική πυελική λεμφαδενεκτομή η οποία αποτελεί την πλέον δημοφιλή εφαρμογή της λαπαροσκόπησης στην ουρολογία, με κατ’ εξοχήν θέση στον καρκίνο του προστάτη, αλλά και στον καρκίνο της ουροδόχου κύστεως και του πέους.
 • Λαπαροσκοπική αντιμετώπιση ακράτειας ούρων σε γυναίκες, με κύριο στόχο την ανάρτηση του αυχένος της ουροδόχου κύστεως για αποκατάσταση της κυστεο-ουρηθρικής γωνίας (Burch).
 • Λαπαροσκόπηση στην οξεία κοιλία και στο τραύμα. Η θέση της λαπαροσκόπησης στην οξεία κοιλία εφαρμόζεται σε εξειδικευμένα κέντρα και μπορεί να αποβεί θεραπευτική σε περιπτώσεις περιτονίτιδος, ενδοκοιλιακών αποστημάτων, αποφρακτικού ειλεού, διατρήσεων κοίλων σπλάχνων κλπ. Παρόλο που η λαπαροσκόπηση έχει εφαρμοσθεί στην εκτίμηση ασθενών με ενδοκοιλιακό τραύμα, η χρήση της περιορίζεται από την διαθεσιμότητα άλλων διαγνωστικών μέσων, ενώ αντενδείκνυται σε ασθενείς με αιμοδυναμική αστάθεια και σε κρίσιμη κατάσταση.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Ραντεβού Αθήνα: 210 48 09 299
Ραντεβού Λαμία: 2231 118070
Κινητό: 693 699 4993
Email: gliagkos.surg@gmail.com


ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΙΑΤΡΕΙΩΝ


Αθήνα
Δευτέρα - Πέμπτη:
09:00 - 14:00 & 17:00 - 20:00
Παρασκευή: 09:00 - 14:00
Λαμία
Τετάρτη: 17:00 - 21:00
Παρασκευή: 17:00 - 21:00
Σάββατο: 09:00 - 16:00

 

Λαμια

Καποδιστρίου 36,
1ος όροφος (πάνω από ΕΛΤΑ)
35100, Φδιώτιδα

map 250

Αθηνα

Εθν. Μακαρίου 9 & Βενιζέλου 1
3ος όροφος, Μetropolitan Hospital
18547, Ν. Φάληρο
map 250 athina

© Copyright 2020 Liagkos-Surgery. All Rights Reserved.

Search

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Ραντεβού Αθήνα: 210 48 09 299
Ραντεβού Λαμία: 2231 118070
Κινητό: 693 699 4993
Email: gliagkos.surg@gmail.com

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΙΑΤΡΕΙΩΝ

Αθήνα
Δευτέρα - Πέμπτη:
09:00 - 14:00 & 17:00 - 20:00
Παρασκευή: 09:00 - 14:00
Λαμία
Τετάρτη: 17:00 - 21:00
Παρασκευή: 17:00 - 21:00
Σάββατο: 09:00 - 16:00