Ραγάδα δακτυλίου

Ραγάδα πρωκτού

Ραγάδα πρωκτού

Η ραγάδα του δακτυλίου αφορά τη λύση της συνέχειας του βλεννογόνου του πρωκτικού σωλήνα. Αποτελεί το συχνότερο αίτιο πόνου στην περιοχή που είναι οξύς και συχνά επίμονος. Οφείλεται, ως επί το πλείστον, στην υπερτονία του σφιγκτήρα του πρωκτού, δηλαδή στον σπασμό των μυϊκών ινών που περιβάλλουν το δακτύλιο.

Ταξινόμηση

 • Οξεία ραγάδα, διάστημα μικρότερο των 6 εβδομάδων
 • Χρόνια ραγάδα, διάστημα μεγαλύτερο των 6 εβδομάδων

Αίτια

 • Χρόνια δυσκοιλιότητα (αποτελεί και την κυριότερη αιτία)
 • Επίμονη διάρροια
 • Τραυματισμός της περιοχής
 • Ιδιοπαθείς Φλεγμονώδεις Νόσοι του Εντέρου, (Ελκώδης κολίτιδα & Νόσος Crohn)
 • Καρκίνος του πρωκτού
 • Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα         

Συμπτώματα

 • Το κυριότερο σύμπτωμα είναι ο έντονος πόνος στην περιοχή του δακτυλίου που ξεκινά με  την αφόδευση και μπορεί να διαρκέσει έως και μερικές ώρες.
 • Πιθανά μικρή απώλεια αίματος στα κόπρανα ή το χαρτί υγείας.
 • Περιπρωκτικός κνησμός (φαγούρα), σε χρόνιες κυρίως περιπτώσεις.

Διάγνωση

Η διάγνωση βασίζεται στο ιστορικό του ασθενούς και επιβεβαιώνεται με επισκόπηση και ενδοσκόπηση του πρωκτικού δακτυλίου στο ιατρείο. Θα πρέπει να σημειωθεί πως σε υποψία οξείας ραγάδας η δακτυλική εξέταση θα πρέπει να αποφεύγεται, καθώς είναι ιδιαίτερα επώδυνη.
Η μανομετρία του δακτυλίου συνιστάται σε ομάδες ασθενών, των οποίων η λειτουργία του σφιγκτηριακού μηχανισμού μπορεί να είναι επηρεασμένη (πολύτοκες γυναίκες, ηλικιωμένοι ασθενείς) και η θεραπεία τότε πρέπει να προσαρμοστεί ανάλογα, ώστε να μην οδηγήσει σε ακράτεια αερίων ή κοπράνων.

Θεραπεία
ASCRS (American Society of Colon and Rectal Surgeons)

Η θεραπευτική προσέγγιση της ραγάδας, είτε συντηρητική είτε χειρουργική, βασίζεται στη λύση του σπασμού του σφικτήρα του πρωκτού, ώστε να ελαττωθεί ο πόνος και να επιτευχθεί η επούλωση της πληγής.

Οι οξείες ραγάδες ανταποκρίνοται συχνά στην συντηρητική αγωγή.

Συντηρητική θεραπεία

 • Η συντηρητική θεραπεία θα βασιστεί στην αποφυγή της δυσκοιλιότητας που αποτελεί και το αίτιο στις περισσότερες περιπτώσεις. Συστήνεται διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες (χόρτα, φρούτα, σαλάτες) και αυξημένη πρόσληψη ύδατος. Υπακτικά σκευάσματα δίνονται κατά περίπτωση.
 • Συστήνεται καλή υγιεινή της περιοχής με πλύσιμο μετά από κάθε κένωση με χλιαρό νερό.
 • Τοπικές αναλγητικές αλοιφές χρησιμοποιούνται μετά την κένωση για να μειώσουν τον πόνο.
 • Σκευάσματα του εμπορίου λόγω της κορτιζόνης που περιέχουν χρησιμοποιούνται σε ορισμένες περιπτώσεις και για μικρό χρονικό διάστημα.
 • Νιτρογλυκερίνη και αναστολείς του ασβεστίου: Η σωστή εφαρμογή τους στην περιοχή είναι καθοριστικής σημασίας για τη θεραπεία της ραγάδας, καθώς και για την αποφυγή εμφάνισης πονοκεφάλου, που αποτελεί την πιο ενοχλητική παρενέργεια και την συχνότερη αιτία διακοπής τους. Η σωστή εφαρμογή επιτυγχάνει ύφεση των συμπτωμάτων την πρώτη βδομάδα και η θεραπεία διαρκεί έως και 2 μήνες.
 • Η τοπική έγχυση αλλαντικής τοξίνης (BOTOX) σε συγκεκριμένες θέσεις του πρωκτικού σωλήνα προκαλεί μείωση της πίεσης του σφιγκτηριακού μηχανισμού οδηγώντας την ραγάδα σε επούλωση. Ο πόνος συνήθως εξαφανίζεται μέσα στην πρώτη εβδομάδα. Το ποσοστό επιτυχίας αγγίζει το 80%. Η ακράτεια αποτελεί την κύρια παρενέργεια της μεθόδου και εμφανίζεται σε ποσοστό 5-10%.

Η φαρμακευτική αγωγή στις χρόνιες περιπτώσεις, στις οποίες έχει προλάβει να δημιουργηθεί ίνωση στη βάση τους, έχει φτωχά αποτελέσματα. Στις περιπτώσεις αυτές, καθώς και σ' εκείνες που έχει αποτύχει η συντηρητική αγωγή ενδείκνυται η χειρουργική αντιμετώπιση.

Χειρουργική θεραπεία

 • Η διαστολή είναι μία από τις παλαιότερες μεθόδους. Αποσκοπεί στην λύση του σπασμού του έσω σφιγκτήρα. Ανακουφίζει άμεσα από τον πόνο, συμβάλλοντας στην επούλωση της ραγάδας. Εφαρμόζεται με μεγάλη προσοχή διότι μπορεί να οδηγήσει σε ακράτεια σε κάποιο ποσοστό.
 • Η θεραπεία με laser αποτελεί νέα μέθοδο, αλλά το όφελός της αφορά συγκρεκριμένες περιπτώσεις.
 • Έσω πλάγια σφιγκτηροτομή: Είναι η μέθοδος εκλογής για την αντιμετώπιση της ραγάδας του δακτυλίου. H έσω πλάγια σφιγκτηροτομή είναι μια μέθοδος γρήγορη (20-30 λεπτά), ασφαλής με επιτυχία που αγγίζει το 95% και πολύ χαμηλό ποσοστό υποτροπής (0-3%). Σε περίπτωση χρόνιας ραγάδας με συνοδό αιμορροϊδικό όζο και υπερτροφική πρωκτική θηλή, συνδυάζεται με εκτομή αυτών με χρήση laser ή υπερήχων.

Μετά την έγκυρη διάγνωση και σωστή ενημέρωση, το θεραπευτικό πλάνο εξατομικεύεται σε κάθε ασθενή.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Ραντεβού Αθήνα: 210 48 09 299
Ραντεβού Λαμία: 2231 118070
Κινητό: 693 699 4993
Email: gliagkos.surg@gmail.com


ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΙΑΤΡΕΙΩΝ


Αθήνα
Δευτέρα - Πέμπτη:
09:00 - 14:00 & 17:00 - 20:00
Παρασκευή: 09:00 - 14:00
Λαμία
Τετάρτη: 17:00 - 21:00
Παρασκευή: 17:00 - 21:00
Σάββατο: 09:00 - 16:00

 

Λαμια

Καποδιστρίου 36,
1ος όροφος (πάνω από ΕΛΤΑ)
35100, Φδιώτιδα

map 250

Αθηνα

Εθν. Μακαρίου 9 & Βενιζέλου 1
3ος όροφος, Μetropolitan Hospital
18547, Ν. Φάληρο
map 250 athina

© Copyright 2020 Liagkos-Surgery. All Rights Reserved.

Search

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Ραντεβού Αθήνα: 210 48 09 299
Ραντεβού Λαμία: 2231 118070
Κινητό: 693 699 4993
Email: gliagkos.surg@gmail.com

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΙΑΤΡΕΙΩΝ

Αθήνα
Δευτέρα - Πέμπτη:
09:00 - 14:00 & 17:00 - 20:00
Παρασκευή: 09:00 - 14:00
Λαμία
Τετάρτη: 17:00 - 21:00
Παρασκευή: 17:00 - 21:00
Σάββατο: 09:00 - 16:00