Αιμορροΐδες

Αιμορροΐδες - Αιμορροΐδοπάθεια

Αιμορροΐδες - Αιμορροϊδοπάθεια

Οι αιμορροΐδες αποτελούν φυσιολογικό ανατομικό στοιχείο στην περιοχή του πρωκτού. Είναι ουσιαστικά ένα σύμπλεγμα από αγγεία, μικρές φλέβες και αρτηρίες που σχηματίζουν το αιμορροϊδικό πλέγμα. Κατά την διάρκεια της αφόδευσης δρουν σαν προστατευτικά μαξιλάρια στην περιοχή που βρίσκεται ο σφιγκτήρας του πρωκτού, ο οποίος συγκρατεί τα κόπρανα μέσα στο τελευταίο μέρος του εντέρου και επιτρέπει την δίοδό τους κατά την αφόδευση.

Η αιμορροϊδοπάθεια είναι μία από τις πιο συχνές παθήσεις που μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ποιότητα της καθημερινότητας. Επιδημιολογικά ένας στους πέντε θα ταλαιπωρηθεί σε κάποια περίοδο της ζωής του. Επειδή η νόσος αφορά μία περιοχή του σώματος για την οποία το ευρύ κοινό πολλές φορές νιώθει άβολα να συζητήσει, ο ασθενής με αιμορροΐδες φθάνει στον ιατρό καθυστερημένα, με προχωρημένα ενοχλήματα, χωρίς σωστή διάγνωση και συνήθως με ελλιπή θεραπεία.

Ταξινόμηση αιμοροϊδοπάθειας (εσωτερικές αιμορροΐδες)

Οι αιμορροΐδες διακρίνονται σε τέσσερις βαθμούς:

 • 1ου βαθμού είναι αιμορροΐδες που δεν είναι εμφανείς από έξω και φαίνονται μόνο με το πρωκτοσκόπιο κατά την εξέταση
 • 2ου βαθμού είναι αυτές που προπίπτουν μέσα στον πρωκτό
 • 3ου βαθμού αυτές που εξέρχονται έξω από τον πρωκτό και ανατάσσονται από τον ίδιο τον ασθενή με τη βοήθεια του δακτύλου του
 • 4ου βαθμού αυτές που εξέρχονται και δεν ανατάσσονται εύκολα.

aimorroidopatheies pathiseis

Προδιαθεσικοί παράγοντες

 • Κάθε αιτία που αυξάνει την ενδικοιλιακή πίεση
 • Άγχος

Συμπτώματα αιμορροιδοπάθειας

 • Αιμορραγία
 • Ασυμπτωματική ή επώδυνη διόγκωση (πρόπτωση)
 • Αίσθημα ατελούς αφόδευσης
 • Πόνος στην περιοχή του πρωκτικού δακτυλίου
 • Έκκριση βλέννης
 • Τοπικός ερεθισμός
 • Κνησμός

Διάγνωση

Οποιαδήποτε ενόχληση στην περιοχή του πρωκτού πρέπει να εκτιμάται άμεσα από ειδικό ιατρό αποκλείοντας την ύπαρξη άλλων παθήσεων, που προκαλούν παρόμοια συμπτώματα με τις αιμορροΐδες, όπως ραγάδες, περιπρωκτικά συρίγγια και αποστήματα. Ιδιαίτερη προσοχή, μάλιστα, πρέπει να δίνεται στους ενήλικες άνω των 50 ετών, καθώς η εμφάνιση αίματος στα κόπρανα μπορεί να υποκρύπτει καρκίνο του παχέος εντέρου (ο δεύτερος συχνότερος καρκίνος στον κόσμο). Η διάγνωση βασίζεται στο ιστορικό, στην επισκόπηση και επιβεβαιώνεται με την ορθοσκόπηση, εξέταση που διενεργείται στο ιατρείο.

Κύριες επιπλοκές

 • Των εξωτερικών είναι η θρόμβωση. Εκδηλώνεται με οξύ πόνο και απαιτεί επείγουσα χειρουργική διάνοιξη με άμεση ανακούφιση των συμπτωμάτων
 • Των εσωτερικών είναι η αιμορραγία από μικρή έως μεγάλη και απειλητική

Συντηρητική αντιμετώπιση

 • Το πιο σημαντικό είναι η καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας με την αύξηση των φυτικών ινών και του νερού στην διατροφή
 • Συνθήκες καλής υγιεινής
 • Οι τοπικές αλοιφές μπορεί να απαλύνουν παροδικά τα συμπτώματα αλλά απαγορεύεται η κατάχρησή τους λόγω κορτιζόνης σε πολλές από αυτές
 • Φλεβοτονικά και αντιφλεγμονώδη φάρμακα

Οριστική Θεραπεία

Αmerican Gastroenterological Association (AGA)

Αιμορροΐδες 1ου, 2ου και μερικές 3ου βαθμού

Η αρχική αντιμετώπιση καλό είναι να γίνεται με μεθόδους που πραγματοποιούνται στο Χειρουργικό Ιατρείο καθώς αποτελούν ανώδυνες, ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές με άριστα αποτελέσματα και μηδαμινές επιπλοκές, όπως η περίδεση με ελαστικούς δακτυλίους και η σκληροθεραπεία. Η περίδεση Τεχνική (ΒΑRON-RBL) έχει δείξει πως έχει τα καλύτερα αποτελέσματα, χρόνο διενέργειας από 5-10 λεπτά και προσιτό κόστος. Ο ασθενής επιστέφει άμεσα στις καθημερινές του δραστηριότητες. Κύρια ενόχληση της μεθόδου αποτελεί η τάση προς αφόδευση που νιώθει ο ασθενής για λίγες ημέρες.

aimorroides tritou bathmou 
 
Αιμορροΐδες 3ου βαθμού

Ο αθενής θα πρέπει να αντιμετωπισθεί στην κλινική υπό γενική αναισθησία.
Η καθοδηγούμενη με υπέρηχο απολίνωση των αιμορροϊδικών αρτηριών (HAL-HAL RAR) είναι μια καλά μελετημένη, μοντέρνα, ελάχιστα επεμβατική μέθοδος αντιμετώπισης των αιμορροΐδων. Ένα ειδικό πρωκτοσκοπικό εργαλείο εντοπίζει τις αιμορροϊδικές αρτηρίες με τη βοήθεια του ενσωματωμένου υπερήχου Doppler που βοηθά την στοχευμένη απολίνωση των αγγείων μέσω ενός ειδικά καθοδηγούμενου ράμματος με αποτέλεσμα την συρρίκνωση των αιμορροΐδων. Η νοσηλεία είναι συνήθως 1 ημέρα.

Πολύ προχωρημένες περιπτώσεις (4ου βαθμού)

Καθίσταται απαραίτητη η αφαίρεση των αιμορροΐδων (κλασική εγχείρηση Milligan- Morgan). Η εγχείρηση αυτή δημιουργεί μετεγχειρητική τραυματική επιφάνεια και άλλοτε άλλου βαθμού μετεγχειρητικό πόνο. Η αφαίρεση όμως μπορεί να γίνει και με Ultracision έτσι ώστε να έχουμε μικρότερο μετεγχειρητικό τραύμα και πόνο. Παραμένει η επέμβαση που έχει τις περισσότερες πιθανότητες πλήρους ίασης αλλά και το μεγαλύτερο ποσοστό επιπλοκών.

Άλλες θεραπευτικές επιλογές

Αιμορροιδοπλαστική με LASER (LHP)

Από μια μικρή οπή στα όρια του πρωκτοδέρματος εισάγουμε ένα πολύ λεπτό καθετήρα οπτικής ίνας LHP προωθώντας τον υποβλεννογόνια στη βάση του αιμορροϊδικού όζου. Ξεκινώντας από τη βάση του αιμορροϊδικού όζου αποσύρουμε τον καθετήρα εφαρμόζοντας, με απόλυτα ελεγχόμενο και ομοιόμορφο τρόπο, την ενέργεια laser στον υποβλεννογόνιο ιστό. Η ενέργεια laser προκαλεί υποβλεννογόνια απολίνωση των αιμορροϊδικών αρτηριών και άμεση συρρίκνωση του αιμορροϊδικού ιστού ενώ ο βλεννογόνος και ο σφικτήρας μένουν ανέπαφοι. Γίνεται υπό γενική αναισθησία και έχει ταχεία ανάρρωση με μειωμένο πόνο. 

Αιμοροϊδεκτομή κατά Longo

Η τεχνική Longo χρησιμοποιεί ένα κυκλικό αναστομωτήρα, δηλαδή ένα μηχάνημα που κόβει και ράβει κυκλικά στον βλεννογόνο του εντέρου. Είναι ανώδυνη αλλά έχει κάποια μειονεκτήματα. Όταν έχει επιπλοκές, αυτές μπορεί να είναι σημαντικές και δεν έχει ένδειξη για μεγάλες αιμορροΐδες που προπίπτουν από τον πρωκτό. 

Η θεραπεία πρέπει να εξατομικεύεται για κάθε ασθενή. Η έγκυρη διάγνωση και η πλήρης ενημέρωση οδηγούν στο σωστό θεραπευτικό πλάνο. Προτεραιότητα δίνονται σε μεθόδους που διενεργούνται στο ιατρείο χωρίς αναισθησία (Bedside procedures) καθώς έχουν αρκετά καλά αποτελέσματα με την μικρότερη πιθανότητα επιπλοκών.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Ραντεβού Αθήνα: 210 48 09 299
Ραντεβού Λαμία: 2231 118070
Κινητό: 693 699 4993
Email: gliagkos.surg@gmail.com


ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΙΑΤΡΕΙΩΝ


Αθήνα
Δευτέρα - Πέμπτη:
09:00 - 14:00 & 17:00 - 20:00
Παρασκευή: 09:00 - 14:00
Λαμία
Τετάρτη: 17:00 - 21:00
Παρασκευή: 17:00 - 21:00
Σάββατο: 09:00 - 16:00

 

Λαμια

Καποδιστρίου 36,
1ος όροφος (πάνω από ΕΛΤΑ)
35100, Φδιώτιδα

map 250

Αθηνα

Εθν. Μακαρίου 9 & Βενιζέλου 1
3ος όροφος, Μetropolitan Hospital
18547, Ν. Φάληρο
map 250 athina

© Copyright 2020 Liagkos-Surgery. All Rights Reserved.

Search

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Ραντεβού Αθήνα: 210 48 09 299
Ραντεβού Λαμία: 2231 118070
Κινητό: 693 699 4993
Email: gliagkos.surg@gmail.com

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΙΑΤΡΕΙΩΝ

Αθήνα
Δευτέρα - Πέμπτη:
09:00 - 14:00 & 17:00 - 20:00
Παρασκευή: 09:00 - 14:00
Λαμία
Τετάρτη: 17:00 - 21:00
Παρασκευή: 17:00 - 21:00
Σάββατο: 09:00 - 16:00